Mūzika = Dzīve

Dzīve ir tas pats, kas dziesma - tai ir sākums, ritms, dažādība, un tai ir arī nobeigums /Jānis Lūsēns/

piektdiena, 2012. gada 11. maijs

Dziesmas

Dziesmas, dziesmas, dziesmas. Cik gan daudz to ir, un cik dažādas! Nolēmu vienu ierakstu veltīt tieši dziesmām, tās nedaudz aprakstot.
Bet iesākumā par to, kas tad īsti ir dziesma?
Dziesma ir neliela apjoma vokāls skaņdarbs, kurā muzikālais tēls apvienots ar dzejisko. Parasti dziesma sastāv no pantiņiem un piedziedājumiem. Nereti dziesmu vārdi jeb lirika ir ar atskaņām, kā dzeja. Dziesmas var saturēt arī reliģiskus tekstus. Bieži vien dziesmas tiek izpildītas dažādu mūzikas instrumentu pavadījumā. Dziesmas var nodziedāt viens dziedātājs, kā arī vairāki, piemēram,duetstriokvartets vai pat koris. Dziesmas, kuras ir ieguvušas lielu popularitāti, sauc par hitiem. Izšķir arī tautasdziesmas, kas ir skaņdarbi, kurus izpilda tautas mūzikā.
Sāksim ar grupas The Loveable Rogues dziesmu Love sick. Pirmo reizi šo dziesmu izdzirdēju skatoties Britain's got talent video. Tajā brīdī gan viņi izpildīja tikai nelielu fragmentu no šīs dziesmas, bet tā mani jau tad aizrāva. No sākuma gan šķita- kāda dīvaina dziesma. Kādēļ dīvaina? Nedaudz pārsteidza tieši dziesmas kompozīcija. Šķita, ka arī ritms dažbrīd it kā mainās, kas nav pierasti, bet tajā pašā laikā - kurš var pateikt, kāds tad ir pareizais ritms? Noteikti izpildītāji jau zina labāk. Jāatzīst, ka melodija pavisam noteikti ir tāda aizķeroša. Vārdus arī ļoti viegli varēja atcerēties un pēc piektās reizes jau arī droši dziedāt līdzi. Man ļoti patika, ka tiek spēlēta arī ukulele (ja nemaldos, tā šo instrumentu sauc). Dziesmu dažbrīd pavada arī mūsdienīgs ritmiskais pavadījums, kas noteikti patīk lielai daļai jauniešu. 
Tālāk seko Ed Sheeran dziesma Wake me up. Jau no pirmajām skaņām tā šķiet ļoti mierīga. Melodija ir gaiša un izpildītāja lieliskā balss papildina uz klavierēm spēlētos akordus. Es gan šīs dziesmas otrajā pusē vēlētos dzirdēt bungu sprādzienu , klāt vēl arī basģitāru un elektroakustisko ģitāru, bet varbūt tieši šī it kā vienkāršība dziesmu padara intīmāku un klausītājus uzrunā vairāk. Ed Sheeran ir viens no maniem mīļākajiem izpildītājiem. Noteikti ieteiktu noklausīties arī dziesmu Give me love.

Curtis Mayfield -People get ready ir ļoti dvēseliska dziesma. Lai arī tai ir maz salīdzinoši vārdu, tā cilvēkus uzrunā. Melodija ir mierīga un pati dziesma ir īsa. Ja to klausās un piedomā, tad dziesmas vārdu nozīme ir labi saprotama. Man šī dziesma parasti atgādina par to, ka visi cilvēki tomēr ir vienādi, lai arī tik ļoti atšķirīgi.

Wham! dziesma Wake me up before you go go man vienmēr liek pasmaidīt. Ar šo dziesmu liela daļa cilvēku no rīta vēlētos mosties, tikai droši vien dziedot to kādam citam. Dziesma neliedz iespēju arī padejot un arī dziesmas piedziedājums ir lipīgs. Dziesma ir pozitīva.

Tālāk vēlētos pakomentēt, manuprāt, veiksmīgāko kaverversiju Britnijas Spīrsas dziesmai I wanna go. Lauras Loy izpildījums mani pārsteidza, jo jaunajai dziedātājai ir lieliska balss un viņa to prot parādīt. Oriģinālizpildījums ir ļoti mūsdienīgs, un dziesmu diez gan bieži var dzirdēt Eiropas hitu radio. Bet kaverversija ir kā kaut kas pavisam cits (labā nozīmē).
Turpinājums šim ierakstam vēl sekos...
Informācijas avoti: Dziesma

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru